Borbely despre Roșia Montană: Nu sunt foarte trist că nu am dat un acord de mediu

Borbely despre Roșia Montană: Nu sunt foarte trist că nu am dat un acord de mediu
Publicat: 19/05/2012, 21:09
Actualizat: 25/06/2013, 17:08

Fostul ministru al Mediului Laszlo Borbely spune că a avut o discuție „așezată” cu actualul ministru al Mediului, Rovana Plumb, care i-a cerut părerea, printre altele, și în legătură cu proiectul Roșia Montană, spunând totodată că „nu este foarte trist că nu a dat un acord de mediu” în acest caz.

„Eu am vut o discuție, zilele acestea, destul de așezată cu doamna ministru al Mediului (Rovana Plumb – n.r.), deci nu e niciun fel de problemă. I-am spus tot ceea ce ține de minister fiindcă doi ani de zile am fost la cârma lui. I-am spus foarte clar că mă interesează tot ce se întâmplă cu acest minister și eu vreau ca acest minister să funcționeze bine. Și dacă acceptă unele sugestii sau informații, îi stau la dispoziție. Nu e niciun fel de discuție în contradictoriu în acest moment”, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă la Bistrița, fostul ministru al Mediului Laszlo Borbely, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat dacă s-a sfătuit cu Rovana Plumb în privința proiectului Roșia Montană, Borbely a spus că da.

„Da, mi-a cerut punctul de vedere, cum văd eu Roșia Montană. I-am spus că văd Roșia Montană cum am văzut când am prelua ministerul. I-am spus că nu ar trebui să facă altceva decât așa cum am făcut eu, așa cum a făcut și Korodi Attila, să respecte legislația UE. Atunci când am plecat a apărut această decizie a Curții de Apel Alba Iulia și, în momentul de față, trebuie să clarifice dacă certificatul de urbanism e valabil sau nu. Evident că juriștii investitorului spun că e valabil și probabil că poate fi o altă interpretare la nivelul ministerului. Acest lucru trebuie clarificat, ca și alte lucruri tehnice”, a declarat Borbely.

Întrebat ce a înțeles din discuția cu Rovana Plumb, dacă aceasta vrea să pornească proiectul Roșia Montană sau nu, Borbely a spus: „Asta trebuie să o întrebați pe dânsa. Eu știu ceea ce eu am reprezentat și cred că am reprezentat corect punctul de vedere al unui ministru al Mediului”.

„La nivelul UDMR încă nu am ajuns în faza în care să decidem ce atitudine avem din punct de vedere politic. Din punctul de vedere al ministrului Mediului, eu sunt cu conștiința împăcată și liniștit pentru că nu am făcut altceva decât am reprezentat ceea ce reprezintă și UE în acest domeniu, și legislația României. Nu sunt foarte trist că nu am dat un acord de mediu, asta trebuie să vă spun. Nu sunt foarte trist că nu am dat un acord de mediu pentru Roșia Montană”, a afirmat el.

Borbely participă, la Bistrița, la Maialul comunității maghiare din Bistrița-Năsăud, sărbătoare care se desfășoară pe durata a două zile și are în program manifestări artistice, un târg de artizanat și un concurs de pregătit gulaș.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că este nevoită să amâne convocarea Comitetului de Analiză Tehnică (CAT) pentru proiectul de la Roșia Montană, pe care intenționa să o facă pentru vineri, pe motiv că instituția va primi vizita unor experți ai CE.

„Mă văd nevoită să amân convocarea CAT. Intenționam ca vineri să aibă loc această ședință, însă acum trebuie să ne concentrăm pentru altceva: luni vin la București experții Comisiei Europene pentru a verifica modul în care ne-am îndeplinit sarcinile pe chestiunile pentru care suntem subiect de infringement. Mai întâi vom discuta despre chestiunile legate de directive și implementarea lor la nivel național, iar către sfârșitul lunii, cu o altă echipă de la CE, vom discuta despre certificatele de emisii, un alt subiect la care suntem cam în urmă”, a declarat agenției MEDIAFAX Rovana Plumb.

Aceasta a ținut să precizeze că, în acest context, ședința CAT pentru Roșia Montană se va amâna către sfârșitul lunii mai sau chiar pentru o zi de la începutul lunii iunie.

Marți, Rovana Plumb anunța că intenționează să convoace pentru vineri o ședință a Comitetului de Analiză Tehnică pentru proiectul Roșia Montană în care să fie discutate concluziile din auditul juriștilor referitoare la întreruperea procedurii de evaluare ca urmare a anulării unor planuri de urbanism.

Săptămâna trecută, Rovana Plumb declara că nu a primit auditul prin care juriștii recomandă oprirea analizei proiectului de la Roșia Montană în lipsa unor planuri de urbanism valabile, fiind contrazisă atunci de fostul titular al portofoliului, Korodi Attila, care afirma că i l-a predat.

Marți, Rovana Plumb a declarat că a găsit respectivul document și a luat la cunoștință conținutul lui.

Decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roșia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiții, respectiv existența unor garanții privind protecția mediului, realizarea unei renegocieri și decuplarea totală a proiectului de lobby-ul și interesul politic, afirma, în 10 mai, premierul Ponta.

El adăuga că nu poate indica la acest moment dacă cele trei condiții vor fi îndeplinite înainte de alegeri, după alegeri „sau poate niciodată”.

În opinia premierului, un asemenea proiect nu poate fi derulat pentru un om politic, „indiferent cum îl cheamă sau ce funcție importantă ocupă”, ci doar pentru oamenii din zona respectivă și pentru România.

„Când se îndeplinesc aceste trei condiții, înainte de alegeri, după alegeri sau poate niciodată, nu vă pot răspunde în acest moment”, adăuga Ponta.

La ceremonia de învestire a noului Guvern, președintele Traian Băsescu declara că se așteaptă de la noul Executiv să găsească soluții de creare de noi locuri de muncă, el reiterând că investițiile în exploatările de minerit de aur și cupru reprezintă o astfel de soluție.

Programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situației referitoare la „cazul” Roșia Montană, având în vedere preocuparea manifestată de public în această privință, urmând ca deciziile care vor fi luate să fie în acord cu interesul național, protecția mediului și legislația europeană.

Proiectul minier Roșia Montană este dezvoltat de Roșia Montantă Gold Corporation (RMGC), al cărei acționar principal este Gabriel Resources.

La Roșia Montană, județul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deține 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participație de 19,31% în RMGC.

În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz și Thomas Kaplan.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Secretariatul lui Moș Crăciun s-a redeschis în Franța